Blog4 slučaja iz kojih ćete naučiti zašto je bitno brinuti o svojim nekretninama

2. srpnja 2021.

Uvijek nam se lijepo pohvaliti da posjedujemo nekretninu, a još ljepše kad ih posjedujemo i više. Jednu doma, drugu na moru, treću negdje u šumi i sl. No, lijepo je to za reći i čuti, ali nije lijepo kad nemate sređene papire za te nekretnine. To su jedni od onih momenata kada se pitate „Jel´ mi ovo stvarno trebalo?“ Poznati smo po tome da nam se ne da brinuti o njima „jer tko će se zamarati svim tim papirima, hodati od ureda do ureda, prikupljati dokumente stare i do stotinu godina…?“

Pročitajte nekoliko slučajeva ljudi koji su se morali zamarati ovim pitanjima i problemima. Naučite kako izbjeći ili popraviti takve situacije te kako spriječiti neželjene glavobolje kad su neriješene nekretnine u pitanju!

Prodaja kuće
Pero želi prodati kuću. Pero za kuću ima RIS (Riješenje o izvedenom stanju), ali ta kuća nije upisana u katastar. Pero je bio pametan i potražio pomoć geodeta! Geodeti su izašli na teren, snimili međe i objekt te napravili elaborat. Tada se objekt može upisati u katastar, a nakon što je upisan, Pero može prodati svoju kuću. Mi smo bili sretni što smo pomogli Peri i riješili njegov problem, a Pero je bio sretan jer konačno može ostvariti svoju namjeru prodaje kuće. Win-win ?

Kupnja kuće
Đurđa je kupila kuću. Kuća je bila legalna (imala je Riješnje o izvedenom stanju), ali nije bila upisana u katastar. Đurđa se također obratila stručnim osobama kako bi riješile problem u kojem se našla. Postupak geodeta je praktički isti kao i u Perinom slučaju. Geodeti su izašli na teren, snimili međe i objekt. Napravili su elaborat upisa te objekt upisali u katastar. S obzirom da se kupnjom kuće promijenio vlasnik, uz original izvadak zemljišne knjige moralo se promijeniti i ime novog vlasnika u katastru.

Prodaja čestice na kojoj nema objekata

No, moguća je i ovakva situacija. Bračni par srednjih godina želi prodati česticu. Na čestici nema objekata te nije usklađeno stanje katastra i zemljišne knjige. Različite su površine te katastarska čestica ne odgovara zemljišno-knjižnoj pa se kao takva ne može prodati. Naravno, u pomoć su priskočili geodeti. Napravili su elaborat kojim se u katastru i zemljišnoj knjizi uskladilo stanje, vlasnici, posjednici, površine i uporaba čestice.

Kupnja stare kuće za rekonstrukciju
Dvije sestre su kupile staru kuću koju su željele rekonstruirati. Za to su digle kredit i pripremile projekt. No, stanje u kastastru i zemljišnoj knjizi nije bilo čisto. Objekt nije bio upisan te je bilo potrebno spojiti 3 katastarske čestice u jednu. Što se tiče vlasništva, vlasnici su bili upisani u katastru i zemljišnoj knjizi, no to ne vrijedi previše kada ostale stvari nisu riješene. Naravno, tu opet nastupaju geodeti – spasitelji za sve vaše zemljišne probleme. Geodeti su spojili 3 katastarske čestice u jednu te upisali objekte. To su učinili tako da su prvo izvadili potvrdu da je objekt sagrađen prije 1968.,a onda na temelju toga izvadili i uporabnu.

Koje su prednosti „sređene“ nekretnine? (Legalizirana, upisana u katastar i zemljišne knjige, etažirana)

  1. Veća tržišna vrijednost nekretnine
  2. Evidentirana raspodjela suvlasničkih dijelova u zemljišnim knjigama
  3. Prednost kod iznajmljivanja stana
  4. Mogućnost dizanja kredita i sl.
  5. Dobivanje dozvole za obavljanje djelatnosti
  6. Mogućnost dobivanja priključka na komunalne vodne građevine, elektroenergetsku mrežu i drugu infrastrukturu
  7. Traženje poticaja za energetsku obnovu ili druge subvencije iz državnih ili fondova Europske unije

Nadamo se da smo vam barem malo približili i pojasnili kako to može izgledati kada zanemarite brigu o svojim nekretninama. Naravno, ne možete previše utjecati na to ako nasljedite neku stariju nekretninu ili sl., ali možete utjecati ako kupujete ili ulažete u novu!

Na našem blogu pročitajte nekoliko savjeta za svakog vlasnika nekretnine u RH.

Ako vas je ovaj tekst natjerao da čim prije riješite stanje svojih nekretnina, obratite se nama da vam pomognemo! Zapamtite, čist papir – duga ljubav!

Kontaktirajte nas

Agrodet d.o.o.
Savska opatovina 28
Zagreb HR-10000

+385 99 803 7015

©2022 Agrodet | Web by KioskStudio