BlogŠto morate znati ako razmišljate o postavljanju mobilne kućice?

7. listopada 2021.
Mobilne kućice – pokretnine ili nekretnine?

Mobilne kućice su u zadnje vrijeme sve popularnije, što zbog njihove praktičnosti i brzine postavljanja, to i zbog financijske prisupačnosti. Zauzimaju puno manje prostora, brže i jednostavnije se grade, a često ih je moguće graditi i pomoću recikliranih ili ekoloških materijala. Isto tako, jednostavne su za održavanje i čišćenje te imaju puno manje troškove i režije. Ono što zasigurno ne možete s običnim kućama, a možete s mobilnima je premještanje svoje mobilne kućice na drugu lokaciju kada vam je dosta jednog te istog prostora ili vam neki drugi jednostavno bolje odgovara. Baš zbog toga se mobilne kućice često naziva pokretninama, a ne nekretninama.

Želite imati svoju mobilnu kućicu?

Zamislimo situaciju ovako. Imate poljoprivredno zemljište na kojem je maslinik veličine cca 3000 m2. Na to zemljište želite postaviti mobilnu kućicu tlocrtne površine 20-25 m2. Uz nju želite staviti biološku septičku jamu (ili neku drugu opciju), solarnu „off-grid“ elektranu i spremnik za skupljanje kišnice. Tu kućicu želite koristiti kao povremeni smještaj dok obrađujete maslinik, a osim maslinika voljeli biste imati i plastenik s voćem i povrćem.

Podlježu li mobilne kućice zakonu o gradnji?

Ovo zvuči kao jedna lijepa priča. No, je li to sve moguće izvesti tako da se izbjegnu mogući problemi sa zakonom? Točnije, smatraju li se mobilne kućice građevinama i podlježu li one zakonu o gradnji? Građevina je po definiciji zakona o gradnji s tlom povezan sklop koji je nastao građenjem. Prema tome, mobilna kućica nije građevina te stoga ne podlježe zakonu o gradnji.
Što se tiče zakonskih regulativa, ako se radi o mobilnoj kućici na kotačima ili npr. SMO-u (sklopivi mobilni objekt) koji je samoodrživ te nemaju priključak na vodu, struju itd., oni se mogu postaviti na poljoprivrednom zemljištu te za njih nije potrebna građevinska dozvola. Za mobilne kućice manje od 15 m2 nije potrebna čak ni lokacijska dozvola. Razlika između mobilne kućice i SMO-a je u tome što SMO-i nemaju kotače pa ih se mora prevoziti u kamionima i iskrcavati autodizalicom.

Morate kontaktirati urbanizam općine gdje želite postaviti objekt!

Tu dolazimo do sljedećeg. S obzirom da se radi o poljoprivrednom zemljištu, potrebno je kontaktirati urbanizam općine u kojoj želite postaviti svoju mobilnu kućicu ili SMO jer njihovo postavljanje te pravila o građevinskoj i ostalim dozvolama ovise o odredbama njihovog prostornog plana.

 

Zaključak

 

Gdje se mobilne kućice smiju postavljati?
  1. Ako mobilnu kućicu privremeno smjestite na neku lokaciju, ona se ne smatra građevinom te za nju nije potrebna građevinska dozvola
  2. Ako ju trajno smjestite na neku lokaciju i priključite ju na vodovodnu i električnu mrežu i sl. te ju počnete koristiti za stanovanje, tada se ona smatra građevinom i potrebne su vam sve dozvole kao da se radi o građevini
  3. Ako mobilnu kućicu želite postaviti na poljoprivredno zemljište, obavezno kontaktirajte urbanizam općine gdje je želite postaviti kako biste dobili najtočnije podatke o tome smije li se i po kojim uvjetima postavljati
Koje su prednosti mobilnih kućica?
  1. brzo, lako i jednostavno postavljanje
  2. mogućnost mijenjanja lokacije
  3. zauzimaju manje prostora
  4. jednostavne za održavanje
  5. manji financijski izdaci

 

Ako razmišljate o postavljanju mobilne kućice te imate još neriješenih pitanja i nedoumica, slobodno nam se obratite za pomoć. Vaš Agrodet!

 

Kontaktirajte nas

Agrodet d.o.o.
Savska opatovina 28
Zagreb HR-10000

+385 99 803 7015

©2021 Agrodet | Web by KioskStudio