Nekoliko savjeta za svakog vlasnika nekretnine u RH

Mi smo nacija koja jako voli posjedovati nekretnine, ali ne volimo baš o njima brinuti iako zakonski vlasništvo i obvezuje

Ako ste vlasnik kuće, stana ili zemljišta onda se vjerojatno osjećate ponosno. Volimo reći da nam je sve 1/1,  ali u stvarnosti to baš i nije tako.

Nismo sigurni jesmo li  upisani kao vlasnici, postoje li kuće koje smo izgradili u katastru i zemljišnoj knjizi i zašto nam je to uopće važno.

Evo nekolika savjeta za sve vlasnike nekretnina.

Upis vlasništva

  • Ako ne znate jeste li upisani kao vlasnik u katastar i zemljišnu knjigu provjerite te podatke na www.katastar.hrhttps://oss.uredjenazemlja.hr/. Morate znati broj katastarske čestice i katastarsku općinu.
  • Ako ste kao vlasnik upisani u zemljišnoj knjizi, a niste u katastru onda s original zemljišno-knjižnim izvatkom morate otići u katastar i zatražiti upis vlasništva.
  • Ako niste upisani kao vlasnik u zemljišnoj knjizi potražite dokument o kupoprodaji ili nasljedstvu nekretnine te zatražite upis vlasništva u zemljišnoj knjizi
  • Ako nemate dokumentaciju kojom možete dokazati vlasništvo možete pokrenuti upis izvanknjižnog vlasništva.

Dozvole za objekte

Svaka kuća, zgrada i građevina u RH trebala bi biti legalno sagrađena. To znači da  mora imati dozvole za gradnju i/ili uporabu. Ima različitih dozvola, ovisno u kojem vremenskom razdoblju je nekretnina sagrađena, npr.: uvjerenje da je građevina sagrađena prije 1968., građevinska, uporabna, rješenje o izvedenom stanjunakon legalizacije

Ako imate građevinsku i/ili uporabnu dozvolu to ne znači da je objekt upisan u katastar i zemljišnu knjigu.  Vrijedi i obratno – to što imaš upisan objekt u katastar i zemljišnu knjigu,   ucrtan na katastarski plan ne znači da imaš dozvole za njega. Da, da, zašto bi bilo  jednostavno kada može biti komplicirano!

U različito vrijeme vrijedila su različita zakonska rješenja.

Ako ste svoj objekt legalizirali onda ste za to dobili Rješenje o izvedenom stanju. Sljedeći korak je da taj legalizirani objekt upišete u katastar i zemljišnu knjigu. Puno vlasnika to nije učinilo.

 Različiti podaci upisani u katastar i zemljišnu knjigu

Katastarska čestica nema istu površinu niti način uporabe u katastru i zemljišnoj knjizi. Tvoja čestica u katastru je veća ili manja površinom od one u zemljišnoj knjizi, a radi se o istoj čestici.

U katastru je upisana oranica,  u zemljišnoj knjizi livada, a u stvarnosti na terenu nalazi se vinograd. Sve su ove situacije itekako moguće i svakodnevno se s njima susrećemo u praksi.

Svakom  vlasniku nekretnine kad – tad na red dođe rješavanje problema s različitim upisom.

Za usklađivanje stanja potreban je geodetski elaborat koji se radi nakon snimanja stanja na terenu. Geodetski elaborat potom se predaje na provedbu i usklađenje u katastar i zemljišnu knjigu.

Zašto vam sve to uopće treba? Pa, teško ćete prodati nekretninu bez „čistih papira“.  Nećete moći dobiti kredit u banci –  ako dižete hipoteku na objekt.  Riješite li na vrijeme sve nedoumice oko vlasništva svoje nekretnine vaša djeca će mirno uživati u nasljedstvu.

Ako su vam procedure oko upisa vlasništva nepoznate ili vam se jednostavno ništa od toga ne da raditi javite nam se pa ćemo vam pomoći!

Vidimo se,

Blaženka

Foto: Sale photo created by freepik – www.freepik.com

Izbornik