Kako pronaći dobrog geodeta?

16. veljače 2023.

Često mi ljudi znaju reći da nemaju pojma što radi geodet. A još manje gdje da pronađu geodeta u Zagrebu kad im on zatreba. Pa krenimo redom.

Tko je geodet?

Za geodeta su u narodu često su još uvriježeni nazivi mjernik i geometar. Danas su to ovlašteni inženjeri geodezije koji za svoje poslovanje imaju pečat Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije i suglasnost Državne geodetske uprave za obavljanje geodetskih poslova.

Što radi geodet?

Geodet obavlja poslove izmjere zemljišta (parcela, nekretnina) na terenu i nakon toga te podatke obrađuje u posebnim programima u uredu. Na temelju snimljenih i obrađeniih podataka radi ispravke međa, upise objekata, parcelacije, usklađuje katastar i zemljišnu knjigu i sl.

Geodet vam može pomoći i kod kupovine i prodaje nekretnine. Kako bi u potpunosti bili sigurni da to što kupujete na papiru postoji i na terenu. I obrnuto. Bez toga nećete npr. moći dobiti kredit u banci.

Geodet postavlja dobru dijagnozu pa može i:

  1. Utvrditi gdje se u prostoru nalaze te čestice koje ste npr. naslijedili te će vam prema Rješenju o nasljeđivanju prikazati te čestice na karti da se možete uopće snaći što i gdje ste naslijedili.
  2. Analizirati stanje u katastru i zemljišnoj knjizi.
  3. Izračunati koliko površine od tih čestica imate u svom omjeru odnosno koliko je to 1/18 od sveukupno 400 m2. Za daljnje odlučivanje nije isto da li imate u čestici 8 ili 158 m2.
  4. Pokazati jesu li te čestice u građevinskom području ili izvan granice građevinskog područja – što utječe na prodajnu cijenu i koncept odlučivanja što sa tim česticama.
  5. Nakon toga možete odlučiti želite li svoju površinu prodati ili dati u zakup.
  6. I na kraju imate sve info idete li u razvrgnuće suvlasništva ili u prodaju suvlasničkog udjela.

Što sve trebate znati kao vlasnik možete pročitati na https://www.agrodet.hr/blog/nekoliko-savjeta-za-svakog-vlasnika-nekretnine-u-rh/

Kako angažirati geodeta npr. u Zagrebu?

Dovoljno je da u tražilicu na webu upišete geodet Zagreb i tražilica će vam izbaciti popis svih geodeta. Možete otići i na web stranicu Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije i tamo pronaći sve ovlaštene inženjera na jednom mjestu.

Kontaktirajte ga i ispričajte svoj problem. Dobar geodet će saslušati vaš problem i ponuditi rješenje koje odgovara baš vama.

Ako me trebate pišite mi šta vas muči  na agrodet@agrodet.hr.

 

Dr. sc. Blaženka Mičević, dipl. ing. geodezije

Kontaktirajte nas

Agrodet d.o.o.
Matije Divkovića 12
Zagreb HR-10000

+385 95 337 5304

©2023 Agrodet | Web by KioskStudio