BlogTop 3 stvari koje mora znati svaki vlasnik nekretnine

30. studenoga 2021.

Ljudi u Hrvatskoj su poznati po tome da vole posjedovati nekretnine, a čest je slučaj da nije samo jedna u pitanju. Zbog toga je bitno obratiti pozornost na sljedeće 3 stvari:

 

1. Vlasništvo

Jeste li znali da je samo 95% vlasništva u RH usklađeno u katastru i zemljišnoj knjizi? Izrazito je važno za vas koji posjedujete nekretninu da ste uistinu i vlasnik te nekretnine. Ako ne znate jeste li kao vlasnik upisani u katastar i zemljišnu knjigu, to možete provjeriti ovdje: https://www.katastar.hr/#/ i https://oss.uredjenazemlja.hr/public/index.jsp. Za provjeru morate znati broj katastarske čestice i katastarsku općinu, to vam je kao ime i prezime svake parcele. ?

No, sad se postavlja pitanje:

Što ako?

  • Ako ste kao vlasnik upisani u zemljišnoj knjizi, a niste u katastru? Tada morate s originalnim zemljišno-knjižnim izvatkom otići u katastar i zatražiti upis vlasništva.
  • Ako niste upisani kao vlasnik u zemljišnoj knjizi? Tada potražite dokument o kupoprodaji ili nasljedstvu nekretnine te zatražite upis vlasništva u zemljišnoj knjizi.
  • Ako nemate dokumentaciju kojom možete dokazati vlasništvo? Tada morate pokrenuti upis izvanknjižnog vlasništva.

 

2. Dozvole za objekte

Morate znate je li objekt koji posjedujete ili kupujete legalno izgrađen. Svaka kuća, zgrada i građevina u RH trebala bi biti legalno sagrađena. To znači da mora imati dozvole za gradnju i/ili uporabu. Postoje različite dozvole ovisno i o tome u kojem vremenskom razdoblju je nekretnina izgrađena, npr. uvjerenje da je građevina izgrađena prije 1968., građevinska dozvola, uporabna, rješenje o izvedenom stanju…

Ako imate građevinsku i/ili uporabnu dozvolu, to ne znači da je objekt upisan u katastar i zemljišnu knjigu. Vrijedi i obratno, to što imate objekt upisan u katastar i zemljišnu knjigu, ucrtan na katastarski plan, ne znači da imate i dozvole za njega.

U različito vrijeme vrijedila su različita zakonska rješenja.

Ako ste svoj objekt legalizirali, onda ste za to dobili Rješenje o izvedenom stanju. Sljedeći korak je da taj legalizirani objekt upišete u katastar i zemjišnu knjigu, a puno vlasnika to nije učinilo.

 

3. Različiti podaci upisani u katastar i zemljišnu knjigu

  • Katastarska čestica nema istu površinu niti način uporabe u katastru i zemljišnoj knjizi.
  • Vaša čestica u katastru je veća ili manja površinom od one u zemljišnoj knjizi, a radi se o istoj čestici.
  • U katastru je upisana oranica, u zemljišnoj knjizi livada, a u stvarnosti na terenu nalazi se vinograd.

Ove su situacije itekako moguće i svakodnevno se s njima susrećemo u praksi.

Za usklađivanje stanja potreban je geodetski elaborat koji se radi nakon snimanja stanja na terenu. Geodetski elaborat se potom predaje na provedbu i usklađenje u katastar i zemljišnu knjigu.

 

Zašto vam sve to uopće treba?

  1. Kako biste mogli lakše prodati nekretninu (teško ćete ju prodati bez „čistih papira“)
  2. Kako biste mogli dobiti kredit u banci (ako npr. dižete hipoteku za objekt)
  3. Kako bi vaša djeca mirno mogla uživati u nasljedstvu

 

Nadamo se da smo vam uspjeli pojasniti i pojednostaviti stvari koje morate znati kao vlasnik nekretnine. Pratite nas i dalje te nam se slobodno obratite ako imate pitanja!

 

Kontaktirajte nas

Agrodet d.o.o.
Matije Divkovića 12
Zagreb HR-10000

+385 95 337 5304

©2022 Agrodet | Web by KioskStudio