Nekoliko savjeta za svakog vlasnika nekretnine u RH

30. lipnja 2021.

Mi smo nacija koja jako voli posjedovati nekretnine, ali ne volimo baš o njima brinuti iako zakonski vlasništvo i obvezuje

Ako ste vlasnik kuće, stana ili zemljišta onda se vjerojatno osjećate ponosno. Volimo reći da nam je sve 1/1,  ali u stvarnosti to baš i nije tako.

Nismo sigurni jesmo li  upisani kao vlasnici, postoje li kuće koje smo izgradili u katastru i zemljišnoj knjizi i zašto nam je to uopće važno.

Evo nekolika savjeta za sve vlasnike nekretnina.

Upis vlasništva

  • Ako ne znate jeste li upisani kao vlasnik u katastar i zemljišnu knjigu provjerite te podatke na www.katastar.hr i https://oss.uredjenazemlja.hr/. Morate znati broj katastarske čestice i katastarsku općinu.
  • Ako ste kao vlasnik upisani u zemljišnoj knjizi, a niste u katastru onda s original zemljišno-knjižnim izvatkom morate otići u katastar i zatražiti upis vlasništva.
  • Ako niste upisani kao vlasnik u zemljišnoj knjizi potražite dokument o kupoprodaji ili nasljedstvu nekretnine te zatražite upis vlasništva u zemljišnoj knjizi
  • Ako nemate dokumentaciju kojom možete dokazati vlasništvo možete pokrenuti upis izvanknjižnog vlasništva.

Dozvole za objekte

Svaka kuća, zgrada i građevina u RH trebala bi biti legalno sagrađena. To znači da  mora imati dozvole za gradnju i/ili uporabu. Ima različitih dozvola, ovisno u kojem vremenskom razdoblju je nekretnina sagrađena, npr.: uvjerenje da je građevina sagrađena prije 1968., građevinska, uporabna, rješenje o izvedenom stanju– nakon legalizacije

Ako imate građevinsku i/ili uporabnu dozvolu to ne znači da je objekt upisan u katastar i zemljišnu knjigu.  Vrijedi i obratno – to što imaš upisan objekt u katastar i zemljišnu knjigu,   ucrtan na katastarski plan ne znači da imaš dozvole za njega. Da, da, zašto bi bilo  jednostavno kada može biti komplicirano!

U različito vrijeme vrijedila su različita zakonska rješenja.

Ako ste svoj objekt legalizirali onda ste za to dobili Rješenje o izvedenom stanju. Sljedeći korak je da taj legalizirani objekt upišete u katastar i zemljišnu knjigu. Puno vlasnika to nije učinilo.

 Različiti podaci upisani u katastar i zemljišnu knjigu

Katastarska čestica nema istu površinu niti način uporabe u katastru i zemljišnoj knjizi. Tvoja čestica u katastru je veća ili manja površinom od one u zemljišnoj knjizi, a radi se o istoj čestici.

U katastru je upisana oranica,  u zemljišnoj knjizi livada, a u stvarnosti na terenu nalazi se vinograd. Sve su ove situacije itekako moguće i svakodnevno se s njima susrećemo u praksi.

Svakom  vlasniku nekretnine kad – tad na red dođe rješavanje problema s različitim upisom.

Za usklađivanje stanja potreban je geodetski elaborat koji se radi nakon snimanja stanja na terenu. Geodetski elaborat potom se predaje na provedbu i usklađenje u katastar i zemljišnu knjigu.

Zašto vam sve to uopće treba? Pa, teško ćete prodati nekretninu bez „čistih papira“.  Nećete moći dobiti kredit u banci –  ako dižete hipoteku na objekt.  Riješite li na vrijeme sve nedoumice oko vlasništva svoje nekretnine vaša djeca će mirno uživati u nasljedstvu.

Ako su vam procedure oko upisa vlasništva nepoznate ili vam se jednostavno ništa od toga ne da raditi javite nam se pa ćemo vam pomoći!

Vidimo se,

Blaženka

Kontaktirajte nas

Agrodet d.o.o.
Matije Divkovića 12
Zagreb HR-10000

+385 95 337 5304

©2023 Agrodet | Web by KioskStudio