Tajna veza tvoje nekretnine i Marije Terezije

14. lipnja 2021.

Kada je nešto staro koristimo izraz “Ma to ti je od Marije Terezije”. Ali kakve veze to ima sa tvojom nekretninom?

Marija Terezija bila je češka i ugarsko-hrvatska kraljica te austrijska nadvojvotkinja. Došla je na vlast 1740. godine nakon smrti svoga oca Karla VI. Habsburškog koji je ostao bez muškog nasljednika te je još za svog života dekretom uredio da se nasljedno pravo proširuje i na žensku lozu. Postala je tako prva i jedina žena koja je vladala Habsburškom Monarhijom. Eto, napokon žena na vlasti!

Vladala je čvrsto punih 40 godina, vodila 4 rata, provela vojne i gospodarske reforme.

Prva izmjera zemljišta

Njena najveća gospodarska reforma bila je povijesna odluka iz 1763.g. da se obavi prva izmjera zemljišta u svim zemljama Habsburške Monarhije te je tako uspostavila prvu preteču današnjeg katastra na našim prostorima. Izmjere zemljišta nastavile su se za vladavine njenog sina cara Josipa II i kasnije za vladavine cara Franje I.

Na području Hrvatske još uvijek je u službenoj uporabi 75–80 %, upravo tih, izvornih austrougarskih katastarskih planova grafičke izmjere i knjižnih katastarskih upisa. Pa tako za Istru imamo podatke iz 1822., za Dalmaciju iz 1837. a Slavoniju iz 1864.g.  

Danas je ažurnost tih podataka različita na području RH, a najlošija je u većem dijelu Dalmacije i naročito na otocima. Na nekim područjima ništa se nije promijenilo.

Ima neka tajna veza…

Eto veze Marije Terezije i tvog nasljedstva!

Iz tog razloga nasljeđivanje nekretnine nije uvijek i svima lijep događaj u životu. U dosta slučajeva to je dugotrajna borba rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za koju treba imati vremena, volje i dobrih živaca. Pogotovo ako ste naslijedili nekretninu u Dalmaciji na kojoj ste upisani kao „sretni“ suvlasnik, i to kao jedan od (desetaka, nerijetko i više) „sretnih“ suvlasnika.

Za takvu borbu rijetki su spremni. Borba nije uzaludna ali nasljednici moraju znati što nasljeđuju kako bi znali postupati.

Osnovni pojmovi koje morate znati

Vlasništvo – ako ste jedina osoba upisana u zemljišnoknjižni izvadak. Npr. u zemljišnoknjižnom izvatku piše:  Vlasnički dio: 1/1, Blaženka Mičević, Zagreb

Suvlasništvo – ako je više osoba upisano u zemljišnoknjižni izvadak, znači više osoba ima vlasništvo nad istom stvari svatko u određenom omjeru – najčešće se iskazuje razlomkom, (1/2, 1/3, 3/8 i sl). Npr. u zemljišnoknjižnom izvatku piše: Vlasnički dio: 1/2 Blaženka Mičević i 1/2 Vedran Mičević.

Knjižno vlasništvo – znači da je nekretnina koju ste naslijedili upisana u zemljišnu knjigu na prijašnjeg vlasnika (npr. na vašu majku ili oca) i možete bez problema provesti rješenje o nasljeđivanju.

Izvanknjižno vlasništvo – znači da nekretnina koju ste naslijedili nije upisana u zemljišnu knjigu na prijašnjeg vlasnika. Možda je upisana na vašu baku ili djeda, ili još uvijek na osobu od koje su vaši roditelji to kupili. Kako ćeš riješiti svoje izvanknjižno vlasništvo pročitaj na našem blogu Problemi po nasljedstvu – knjižno ili izvanknjižno vlasništvo?

Hvala Mariji Tereziji što je pomogla u teškim trenucima i izmjerila zemljište na cijelom području na kojem je vladala ali krajnje je vrijeme da se za svoje nekretnine pobrinemo i sami ?.

Do tada ako imaš pitanja javi se da vidimo kako ti možemo pomoći!

Vidimo se,

Blaženka

Kontaktirajte nas

Agrodet d.o.o.
Matije Divkovića 12
Zagreb HR-10000

+385 95 337 5304

©2023 Agrodet | Web by KioskStudio