Top 5 savjeta ako razmišljate o montažnoj kući

25. lipnja 2021.

Montažna kuća na moru. San sve više vlasnika manjih parcela na obali.

Male montažne kuće trend su koji je sve više prisutan na našim prostorima. Na tržištu se lako može pronaći niz modela koje je potrebno samo sastaviti i postaviti na parcelu. Sve više vlasnika sanja o tome da na svojoj parceli, negdje na obali, stavi svoju montažnu kuću i uživa do kraja života u pogledu na more. Svoj na svome.

Ono što vlasnike muči je li se gradnja takve kuće tretira kao gradnja „obične“ kuće ili su ipak pronašli rupu u zakonu? Gradi li se montažna kuća ili se ona samo postavlja?

Donosimo top 5 savjeta na tu temu

Montažna kuća ima isti tretman kao i „obična“ kuća

Iako se radi o procesu puno jednostavnijem od gradnje „obične“ kuće, male montažne kuće podliježu istim pravilima gradnje na parceli kao i „obična“ kuća. Bez obzira da li je vaša parcela građevinsko zemljište ili poljoprivredno zemljište. Znači priča Ali oko mene na parceli nema nikoga…ne pije vode..

Montažna kuća za stanovanje

Bez obzira da li je montažna, drvena ili betonska na kraju je to ipak kuća (koju ćete koristiti u stambene svrhe) te kao takva mora biti izgrađena (postavljena) u skladu s prostornim planom i Zakonom o gradnji. Kada su uvjeti gradnje na parceli zadovoljeni, slijedi izrada glavnog projekta, ishođenje uporabne dozvole te po završetku gradnje i uporabne dozvole. Znači sve isto kao i za „običnu „kuću. Ne možemo samo doći na parcelu i postaviti montažnu kuću jer je parcela naša a kuća montažna.

Montažna kuća kao pomoćni objekt

Ako vašu montažnu kućicu ne namjeravate koristiti u stambene svrhe već kao spremište, alatnicu, garažu ili slično (pomoćni objekt), možda vam je dovoljan samo glavni projekt. Pomoćna građevina tlocrtne površine do 50m2 može se graditi bez građevinske dozvole samo ako je u službi glavnog objekta. To znači da na parceli morate imati izgrađen stambeni objekt sa dozvolom da bi gradili pomoćni bez dozvole. Od papira za gradnju pomoćnog objekta morate imati glavni projekt.

Montažna kuća na poljoprivrednom zemljištu

Postavljanje montažne kuće na poljoprivrednom zemljištu je moguće samo ako njena namjena nije stambena, već gospodarska i/ili poljoprivredna u zavisnosti što je propisao prostorni plan za to područje. Gradnja stambenih objekata, pa tako i montažnih kuća, van građevinske zone naselja nije nemoguća, ali često zahtjeva teže ispunjive uvjete gradnje.

Mobilne kuće

U priči o montažnim kućama zgodno bi bilo spomenuti i mobilne kuće.

Na vašem privatnom posjedu slobodni ste parkirati kamper, kamp kućicu ili mobilnu kuću. Takvi objekti nisu trajno povezani s tlom te ih se ne smatra stambenom građevinom. Međutim, skinuli ste ju sa kotača, povezali na vodovodnu i električnu mrežu?

E tu se onda vraćamo na početak priče.

Ako trebate našu pomoć u tom postupku zovite nas!

Vaša Antonia
antonia.pranic@agrodet.hr

Kontaktirajte nas

Agrodet d.o.o.
Matije Divkovića 12
Zagreb HR-10000

+385 95 337 5304

©2023 Agrodet | Web by KioskStudio