Kako legalno koristiti šumski put?

28. svibnja 2021.

Sigurno vi koji čitate ovaj članak, ste se susreli s ovakvom situacijom barem jednom u životu. Možda ne direktno vi, ali sigurno znate susjeda, tetku ili pak nekog drugog člana obitelji koji je mučio muku sa sličnim problemom.

O kakvom se problemu točno radi?

Znate onaj seoski put kojim često prelazite do svoje vikendice, klijeti i sl. koji nije asfaltiran, a unatoč tome je put koji negdje vodi? E upravo tu se može stvoriti problem.

 

Zabrana korištenja puta

Pa zamislimo priču ovako. Vaš djed ima česticu šume koja mu služi da npr. iz nje povremeno vozi drva za ogrjev. Pokraj te šume postoji put koji se koristi, a vezan je za šumu i dugačak oko 100 metara te vodi do glavne ceste (izlaz iz čestice). Taj put nije ucrtan u plan, no osim što ga sada koristi vaš djed i još podosta ljudi, prije stotinjak godina ga je koristio i njegov djed u istu svrhu kao i ostali ljudi koji imaju susjedne čestice. I to je sve bilo u redu i prihvatljivo do trenutka kad se jedan vlasnik neke druge čestice (koja je niže od djedove i bliže je glavnoj cesti) u blizini nije pobunio i vašem djedu izjavio da mu zabranjuje prolazak jer je put njegov, tj. napravljen iz njegove čestice. Nisu djed i taj susjed koji se pobunio jedini koji koriste taj put. Taj put koriste i drugi vlasnici čestica u blizini. No, što onda napraviti po tom pitanju, a da nikome ne smeta korištenje tog puta koji je očito jedini koji omogućuje vlasnicima dolazak do njihovih čestica?

Potražite pomoć geodeta!

Naravno, za rješavanje ovakvih neželjenih problema najbolje se obratiti stručnoj osobi – geodetu. Kada se obraćate geodetu i predstavljate mu svoj problem, bitno ga je obavijestiti koji je broj katastarske čestice i naziv općine u kojoj se sporna čestica nalazi. Kod ovakvih situacija postoje dvije moguće opcije.

Put kao nerazvrstana cesta

Ako se put o kojem govorimo u našoj hipotetskoj situaciji može definirati kao nerazvrstana cesta (npr. makadamski put širine 3 do 5 metara), tada postoji mogućnost podnošenja zahtjeva prema nadležnoj općini ili gradu za pokretanje provođenja elaborata nerazvrstanih cesta kojim će se put evidentirati u katastru i time omogućiti neometano korištenje od strane djeda i drugih korisnika istog.

Mali šumski put

S druge strane, ako govorimo o malom šumskom putu, tada djedov susjed ima pravo spriječiti mu prolaz preko njegove čestice. Kako biste izbjegli ovakve nesuglasice i kako biste i dalje nesmetano mogli koristiti taj put, sa susjedom možete sklopiti ugovor o služnosti puta. Taj ugovor se zabilježava u gruntovnom izvadku čestice te se njime pravno uspostavlja prijelaz preko susjedove čestice.

Kako biste izbjegli neželjene situacije poput ove, obratite pozornost na sljedeće:

  • Kada kupujete neku česticu, provjerite ima li ta čestica pristup na katastarski put
  • Ako ste već kupili česticu koja nema izlaz na katastarski put, ne možete projektirati novi objekt, morate barem imati ugovor o služnosti puta
  • Ugovor o služnosti puta koji imate sa svojim susjedom upisuje se kao zabilježba u vlasnički list

Ako imate sličnih problema, javite se našem Agrodet timu. Vrlo rado ćemo vam pomoći! ?

Kontaktirajte nas

Agrodet d.o.o.
Matije Divkovića 12
Zagreb HR-10000

+385 95 337 5304

©2023 Agrodet | Web by KioskStudio